#2uurnatuur Challenge
IVN #2uurnatuur Challenge
woensdag13nov2019

2019: Deelnemers IVN #2uurnatuur Challenge ervaren positieve effecten op gezondheid

De IVN #2uurnatuur Challenge zit erop. Ruim 8000 deelnemers gingen in oktober verschillende Challenges aan om de natuur te beleven: van een paddotrip tot dancing in the rain. Uit de enquête* blijkt dat 68.3% van de respondenten een positief effect op de gezondheid heeft ervaren tijdens de opdrachten. Zij geven aan zich meer uitgerust, energieker en ontspannen te voelen.

Paddenstoelen zoeken en natte voeten

De populairste Challenges waren een regendans doen en paddenstoelen fotograferen. Een 50+ deelnemer zei: 'Het springen in een plas was voor mij een jeugdherinnering, echt gaaf. Iets dat je op mijn leeftijd niet zo snel meer doet.' Een andere deelnemer: 'Ik heb bewust met aandacht naar paddenstoelen gekeken en verrassende exemplaren gezien.' Ook de stiltewandeling viel goed in de smaak. Het tot rust komen en de natuur beleven zonder afleiding werd hierbij het vaakst genoemd.

Meer naar buiten

De belangrijkste redenen om mee te doen aan de Challenge, waren het opdoen van inspiratie voor buitenactiviteiten en het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid. De helft van de respondenten ging voorafgaand aan de Challenge gemiddeld 45 minuten per week naar buiten. Tijdens de Challenge ging deze groep 117 minuten naar buiten. Dat is ruim 2,5 keer zo lang. 68,3% van de deelnemers is tijdens de Challenge 2 uur per week of meer naar buiten gegaan. In totaal zijn ze gemiddeld 199 minuten per week de natuur in geweest. Het doel van IVN is dat mensen ook ná de IVN #2uurnatuur Challenge de natuur vaker opzoeken.

Social media

De leukste natuurbelevingsfoto's zijn volop gedeeld via social media. Zo kwamen er foto’s binnen van vrolijke bodemdieren-zoekers, paddenstoelenfanaten en wildlifespotters. De hashtag #2uurnatuur is meer dan 2000 keer gebruikt en meer dan 200 mensen deelden hun stories op Instagram. Op deze manier inspireren mensen elkaar ook om de natuur in te gaan. Benieuwd naar al die natuurpret? Bekijk de leukste Challengefoto’s.

*Enquête waarbij n=202 respondenten die hebben deelgenomen aan de IVN #2uurnatuur Challenge