
De schoolpleinen van eenentwintig Zeeuwse scholen worden binnenkort een stukje groener. Met de ontwerpwedstrijd voedselplekken wonnen de scholen €1.500,- voor de realisatie van een voedselplek. Zo kunnen leerlingen buiten leren en ontdekken hoe voedsel groeit: een startpunt voor een gezonde leefstijl. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van IVN Zeeland, met steun van Jong Leren Eten en de provincie Zeeland.
Wel de wens om voedselonderwijs buiten geven, maar nog geen geschikt schoolplein? De ontwerpwedstrijd voedselplekken bood de mogelijkheid aan Zeeuwse scholen om een bijdrage te ontvangen voor de realisatie van hun idee. Een belangrijke voorwaarde voor de aanvraag was dat leerlingen werden betrokken bij het ontwerpproces, en dat de plek in te zetten was voor verschillende lesstof.
Idee Radarschool Helchersee - Moestuin met vier grote borders
De scholen bedachten in samenwerking met hun leerlingen veel goede ideeën. Zo wil OBS de Casembroot uit Sint-Annaland een snackdoolhof maken op het schoolplein. Leerlingen kunnen zich verstoppen in het doolhof, maar in het voorjaar en de zomer ook snoepen van hun eigen oogst, zoals snacktomaatjes en snackkomkommertjes. ’t Opstapje in Driewegen heeft een strook van twee meter in bruikleen gekregen van de buurvrouw om een moestuin te maken. Samen met leerlingen uit de bovenbouw bedachten ze hoe de moestuin, genaamd de ‘smulstraat’ ingericht moest worden. De plek vullen ze met eetbare planten en (fruit)bomen, kronkelpaadjes, watertonnen, een zitplek en kas. In veel ontwerpen worden ook de dieren niet vergeten en kooklessen staan ook vaak op het programma.
Ontwerp Snackdoolhof OBS de Casembroot
De scholen die binnenkort een voedselplek op het schoolplein kunnen realiseren zijn:
Buiten zijn en buiten leren stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Veel schoolpleinen zijn echter opvallend leeg en versteend. Uit onderzoek blijkt ook dat 43% van de kinderen het schoolplein in hun buurt saai vindt. En daar is wat aan te doen! Een groen schoolplein biedt een plek waar kinderen gevarieerder kunnen spelen, maar is tegelijkertijd ook een buitenlokaal geschikt voor dagelijks onderwijs waaronder voedselonderwijs.