Giftigste Paddenstoelen Paddenstoelen

Giftigste Paddenstoelen

 

Groene knolamaniet

Dit is een van de meest giftige paddenstoelen ter wereld. Een kleine hoeveelheid – 30-50 gram – van deze paddenstoel kan dodelijk zijn door vergiftiging van de lever. De eerste symptomen zijn vaak buitengewoon hevige buikpijn (darmkrampen), braken en diarree. Deze treden zes tot twaalf uur na consumptie op, te laat om nog met uitpompen van de maag in te grijpen, maar het is niet ongewoon dat pas 24 uur na het eten van de paddenstoel de gevolgen zichtbaar worden.

Wil je weten of je de Groene knolamaniet of een andere giftige paddenstoel tegen bent gekomen? Download dan onze gratis zoekkaart en ga op ontdekking!

Download de gratis zoekkaart

Groene knolamanietVoorjaarsamaniet

Ook wel de vroege knolamaniet en ontzettend giftig. Het is een dodelijk giftige paddenstoel waarvan de gifstoffen amatoxine en phallotoxine de lever aantasten.

Knolamaniet Voorjaarskluifzwam

Ook een bijzonder giftige paddenstoel die op de bedreigde soorten lijst staat. Wordt ook wel valse morielje genoemd. De zwam bevat onder andere het potentieel dodelijke gyromitrine, een sterk temperatuurgevoelig gif. Het wordt minder giftig bij een temperatuur van 60 graden of hoger en wordt dus minder schadelijk nadat de paddenstoel is gekookt. Vergiftigingssymptomen treden bij het nuttigen van deze paddenstoel pas na 10 tot 12 uur op en bestaan uit misselijkheid, transpireren, buikloop en rillingen. Ondanks de giftigheid geldt de voorjaarskluifzwam in sommige landen als een delicatesse.

Voorjaarskluifzwam

Giftige vezelkop

Een van de meest giftige van de vezelkoppenfamilie. De stof muscarine zorgt voor problemen met het autonome zenuwstelsel. Bijvoorbeeld de spijsvertering en de artactie. Het eten kan 40 tot 500 gram vers vruchtlichaam kan al een dodelijke hoeveelheid zijn. Hij heeft ook giftige broertjes zoals de blonde vezelkop en de spleetvezelkop.

Vezel kop zwamParasolzwammen

Onder andere de gegordelde parasolzwam en de vaalroze parasolzwam zijn giftig uit de parasolzwammenfamilie. Paddenstoelen kleiner dan 10 cm mogen niet verzameld worden, ook die kunnen zeer giftig zijn.

Grote parasolzwam

Wil je weten welke paddenstoel je tegen bent gekomen en of deze bijzonder, giftig of veel voorkomend is? Download dan onze gratis zoekkaart en ga op ontdekking!

Download de gratis zoekkaart

Ontdek meer over

Deel deze pagina